Je eigenwaarde vergroten.

Heb je weinig zelfvertrouwen dan ben je vaak onzeker. Dit belemmerd je vaak in je doen en laten. Belangrijk om te weten is dat vrijwel iedereen wel eens onzeker is. En dat is geen schande. Ook mensen die zelfverzekerd door het leven gaan en ogenschijnlijk overal makkelijk op afstappen, zijn regelmatig onzeker. Het grote verschil is echter dat zij dit accepteren en dit hen niet tegenhoudt. Je voelt de onzekerheid, maar gaat vastberaden door.

Respect hebben voor jezelf.

Zelfrespect en eigenwaarde horen bij elkaar. Het heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt en over jezelf praat. Eigenlijk gaat het niet over wat je kunt, maar gaat het over een dieper gevoel van binnenuit. Hoe je emotioneel naar jezelf kijkt.

Wat is eigenwaarde en wat is zelfrespect?

Eigenwaarde en zelfrespect zijn synoniemen. Het geeft aan in hoeverre je jezelf op waarde schat: hoe jij over jezelf denkt en hoe je je over jezelf voelt. Zelfrespect zit dus diepgeworteld en is bepalend of jij er van jezelf mag zijn.

Als een kind opgroeid vanuit zelfvertrouwen, fouten mag maken en zichzelf mag zijn krijgt het een gezond gevoel van eigenwaarde.

Maar moest je in je jeugd bovenmatig presteren en werd er vaak druk op je uitgeoefend of werd je juist gekleineerd of gepest op school, of door je opvoeders alleen gelaten of genegeerd, dan heeft dat littekens achtergelaten. Je hebt dan het gevoel dat je niet genoeg doet, dat je minder bent dan anderen.

Ergens weet je wel dat dit niet waar is en dat je jezelf daarmee naar beneden trekt, maar het gevoel is zo sterk!

Daarom wil je graag je gevoel van eigenwaarde vergroten.

Door jezelf op waarde te schatten, te respecteren en volledig te accepteren, kun je makkelijker de dingen doen waar jij in gelooft en waar jij gelukkig van wordt.

 

8 tips om je eigenwaarde te vergroten:

  1. Probeer vriendelijker voor jezelf te zijndoor niet op een afkeurende manier over jezelf te praten en jezelf niet zo te straffen als er een keer een fout wordt gemaakt. Dat kan gebeuren, maar dat betekent niet dat je een mislukkeling bent.
  2. Sta open voor kritiekKritiek hoort bij het leven. Maar weet dat die kritiek een specifieke mening is van iemand anders. Die kun je afwijzen of accepteren. Jij bepaalt zelf wat belangrijk voor je is en wat niet.
  3. Laat je gevoelens toeProbeer gevoelens van spanning en onzekerheid eens toe te laten. Luister naar je lichaam en ontdek wat het met je doet en wat je voelt. Waar zit de spanning? Je zult merken dat je heftige emoties vanzelf afnemen als je er bij stilstaat.
  4. Stuur je innerlijke criticus wegsoms ben je klaar met dat hoofd vol negatieve gedachten en heb je geen zin om te analyseren waar ze vandaan komen. Stuur je innerlijke stem dan simpelweg je hoofd uit en ga iets leuks doen.
  5. Kijk naar je talentenschrijf op wat je kwaliteiten zijn en wat je hebt bereikt. Het geeft je meer zelfvertrouwen in je kunnen. Helemaal als je het op papier ziet staan. Het is vast meer dan je dacht.
  6. Stel kleine doelen deel een groot doel op in kleine behapbare stappen. Elke stap die je behaalt voelt dan als een mini-overwinning. Dat zal je zelfvertrouwen stimuleren.
  7. Probeer invloed uit te oefenenmaak je hard voor dingen waar je achter staat: kom op voor mensen die het minder goed hebben, of voor een vriendin of collega over wie geroddeld wordt. Het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen en iets positiefs bijdraagt, is een zeer krachtige manier om je eigenwaarde te vergroten.
  8. Stap uit je comfortzonevind je dingen spannend? Denk je dat het je nooit gaat lukken om een presentatie te geven? Probeer over je weerstand heen te stappen door te bedenken waar je het voor doet: je zelfvertrouwen zal groeien als je stopt met vermijden en doet wat je spannend vindt. Het is heel bevredigend om iets onder de knie te krijgen waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen.

Je eigenwaarde vergroten is een proces. Dat heb je niet ineens morgen. Het begint bij het volledig accepteren wie je nu bent. Inclusief de afwijzingen van jezelf. 

Het betekent dus dat je anders naar jezelf gaat kijken en jezelf volledig aanvaard zoals je nu bent. Dus ga ervoor, maar vallen en opstaan hoort erbij! Je zult je afvragen: “zal ik dit ooit wel leren?” Maar naarmate je de tips meer en meer toepast, gaat het steeds beter en kun jij jezelf uiteindelijk op waarde schatten, zonder arrogant te zijn.

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan meer over mijn traject “Stevig in je schoenen staan”. Kijk voor meer informatie op mijn aanbodpagina.

Wil je graag direct een afspraak plannen in mijn agenda voor een gratis adviesgesprek? Ook dat is mogelijk. Je kunt hier rechtstreeks een afspraak van 30 minuten  plannen. Ik neem dan contact met je op.

Hartelijke groet,

Marijke