Blogs

Ben jij weleens onzeker?

Mensen vragen mij regelmatig: Marijke, ben jij dan nooit onzeker? En mensen die mij een beetje kennen, of me al een tijdje volgen kunnen deze vraag wellicht beantwoorden. Het antwoord is namelijk: JAZEKER ben ik wel eens onzeker. Met hoofdletters inderdaad. Want ook ik heb mijn onzekere momenten, mijn momenten van twijfels en uitstelgedrag.

Vaak denken mensen dat ik altijd vol zelfvertrouwen mijn ding doe, dat ik altijd precies weet wat ik wil en dat ook direct doe. Maar ik zal je vertellen dat dit absoluut niet altijd zo is. Ik zal je vertellen wat mij op dit moment onzeker maakt. Sinds enkele weken volg ik een online training m.b.t. social media. Berichten plaatsen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Niet helemaal mijn ding, maar wel van belang om contact te houden met mijn klanten.

Zo kreeg ik de opdracht om een video-opname te maken waarin ik mijn boodschap vertel in plaats van schrijf. Ik kan je vertellen dat mijn uitstelgedrag me dan parten speelt. En ook mijn onzekerheid: want wat gaan de mensen dan wel niet over mij zeggen? Wat zouden ze er van vinden? Dus twijfel ik of ik het wel moet doen…! En ga zo maar door.

Gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat wanneer dit gebeurt ik mezelf tot de orde roep en met mezelf het gesprek aan ga: wat houdt mij nou tegen? Welke belemmeringen zijn er en welke gedachten kunnen mij helpen? Ook weet ik dat ik mag loslaten wat mensen over mij denken. Het is een gedachte die in MIJN hoofd zit en die ik invul voor de ander. Dus heb ik besloten dat ik het ga DOEN. En als het dan niet goed gaat?

Jammer. Maar ik heb het wel geprobeerd en er van geleerd. De volgende keer doe ik het dan anders. Natuurlijk besef ik dat voor mensen met weinig zelfvertrouwen dit een droom is. Maar… vergeet niet: ik heb ook zo moeten leren denken. Weet dat elke stap die je maakt een stap vooruit is. Ook ik heb door het steeds maar weer te doen geleerd dat ik stap voorstap meer zelfvertrouwen krijg. Het gaat niet vanzelf. En het begint bij zelfinzicht. Door het gesprek met jezelf aan te gaan.

En weet je? Het hoeft ook niet altijd helemaal goed te gaan. Accepteer van jezelf dat je soms twijfelt, dat je onzeker bent. Gun jezelf een kwartiertje piekeren. Zo lang jij je er van bewust bent is het helemaal niet erg dat je niet altijd vol zelfvertrouwen bent. Het maakt je juist een mooi mens. Kwetsbaar. En juist het kwetsbaar zijn werkt voor iedere persoon weer anders. Want we verschillen allemaal van elkaar: iedereen is uniek.

Eén van de opmerkingen die ik vaak terugkrijg na een coachsessie is dat ik vaak de vinger op de zere plek weet te leggen. Confronterend, maar o zo nodig. Het inleven in de ander en het meedenken, maar vooral dat ik luister naar wat hen zo bezighoudt. Het gaat om jóu. Wat bij jou past.

Groetjes,

Marijke

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Wat zijn we geneigd om onszelf steeds maar weer weg te cijferen. Want eigenlijk zeggen we steeds ‘ja’ terwijl we nee zouden willen zeggen. Maar we doen het niet. Waarom doen we het niet? Zijn we bang voor de gevolgen? Dat men jou niet meer ‘leuk’ zal vinden? Dat men...

Lees meer
Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Hoe doorbreek je een negatieve spiraal (negatief zelfbeeld) Herken jij dat… dat je in een negatieve spiraal zit? Dat je je somber voelt en niet meer weet hoe je er uit moet komen? Het lijkt wel of alles tegenzit! Een negatieve spiraal wordt vaak versterkt door...

Lees meer
Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Er is zo veel meer te voelen dan je denkt… ‘Hoe voel je je…?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen en ook niet aan onszelf. Vaak voelen we wel emoties, maar hebben moeite met dit toe te laten. Waarom? Omdat we bang zijn om onzeker over...

Lees meer
Chat openen
Stuur hier je bericht
Stel gerust hier je vraag. Ik reageer zo snel mogelijk.