Emoties durven voelen

Hoe ga jij om met emoties? Laat je ze toe of negeer je ze en stop je ze diep weg?

We vinden het vaak maar moeilijk om emoties toe te laten. En dan heb ik het vooral over de negatieve emoties, want de positieve, die kosten ons geen moeite. Dat gaat vaak vanzelf en laten we zonder problemen zien. Maar frustraties, jaloezie, pijn en verdriet, daar hebben we moeite mee. Die laten we liever niet zien en daar willen we graag vanaf. Dus stoppen we ze diep weg en luisteren naar het stemmetje in ons hoofd dat zegt: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Maar juist het wegstoppen, het bagatelliseren en het niet accepteren van onze negatieve emoties zorgt ervoor dat we blijven hangen in de cirkel van negativiteit.

Herkenbaar?

Waarom is het zo belangrijk om emoties te voelen?

Emoties horen bij het leven en ieder mens heeft emoties. Maar we gaan er allemaal anders mee om. Emoties hebben invloed op ons leven en heeft alles te maken met gevoel. Het is een samenwerking tussen gevoelens, gedachten en gedrag. Sterker nog: je kunt niet niet voelen! Gevoel is constant aanwezig in je leven.

Wat gebeurt er als je je emoties onderdrukt?

Strategieën om emoties niet te uiten en te ontkennen hebben hetzelfde effect als het onder water duwen van een bal: het kost je energie en het irriteert steeds meer, want de emotie komt steeds weer boven drijven:

 • De spanning bouwt zich op
 • Je verliest sneller je zelfbeheersing
 • Fysieke klachten verergeren

Emoties durven voelen is dus belangrijk. De oorzaak van veel onbegrepen klachten is dat mensen niet naar hun lichaam luisteren. We zijn vergeten om meer naar ons gevoel (hart) te luisteren en blijven hangen in onze gedachten. Terwijl het lichaam je elk moment van de dag laat weten hoe het met je gaat. Het weet precies wanneer je gespannen bent, of angstig, boos, verdrietig of wantrouwig. Je hartslag, spierspanning, ademhaling en temperatuur reageren allemaal op de emoties die je ervaart.

Veel mensen leven vanuit een voortdurende overspanning. Ze zijn bezig zichzelf te bewijzen, presteren, te voldoen aan de verwachtingen van anderen, alles onder controle willen houden, alles uit het leven willen halen en alles goed willen doen. Dit zorgt voor een voortdurende belasting. Vaak komt dit voort uit de gedachte

 • dat je alles móet kunnen
 • dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van de ander
 • dat je aardig en behulpzaam moet zijn
 • dat je denkt dat je niet goed genoeg bent of nergens bij hoort

Dit alles doet iets met je en kost energie.

Koningin Maxima

Afgelopen week richtte Koningin Maxima zich in een brief specifiek tot jongeren met mentale problemen. Om vooral te blijven praten. Praten over je gevoelens en deze te delen met vrienden, ouders of andere vertrouwde mensen die dicht bij staan. “Laat het weten als het goed met je gaat en vertel het hun vooral ook als het even iets minder goed gaat. Want je bent niet alleen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn. Niet alles wat je doet hoeft te lukken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Soms is een dag gewoon minder leuk. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn”. (Bron: RTLnieuws)

Jonge mensen ervaren een steeds hogere druk om te presteren. Met als gevolg: faalangst, stress, depressieve gevoelens en zelfs suïcide.

Hoe kun je emoties leren voelen?

In haar brief doet Koningin Maxima een oproep om eerlijk te praten over onze gevoelens. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je je gevoelens uiten, zodat je ze niet meer onderdrukt en ze je niet langer meer belemmeren? Hoe kun je emoties en oud zeer verwerken in plaats van op te kroppen? Hoe kun je oude emoties uit je verleden leren loslaten?

Door een gevoel niet te voelen en te negeren, geven we het de kracht om ons in de toekomst te kwetsen. Maar nemen we deze gevoelens serieus en erkennen we ze, dan maken we onszelf krachtiger en leren we dat het goed voelt om onszelf te uiten.

Het goed leren voelen en verwerken van emoties (onverwerkte en oud zeer) gaat stap voor stap en begint bij:

 • Door te luisteren naar de lichamelijke signalen. Het bewust worden van wat je voelt (je emotie)
 • Deze emotie accepteren en liefde te geven
 • Het erkennen, observeren en doorvoelen van je emotie
 • De emotie loslaten

Luisteren naar de lichamelijke signalen. Merk de fysieke gewaarwordingen op die gepaard gaan met je emoties. Spanning op de borst. Misselijk. Zwaar hoofd. Warmte in het gezicht. Oppervlakkig ademhalen. Koude handen. Spanning in de schouders en nek. Schrijf ze op en houd een emotiedagboek bij.

Door deze sensaties op te merken, zonder ze te beoordelen als goed of slecht, dus zonder oordeel, dan komen we los van onze ‘negatieve’ gevoelens over deze emoties. In plaats daarvan volgen we onze emoties, heel voorzichtig, door ze te doorvoelen, zonder een alarmbel naar onze hersenen te sturen.

Emoties leren voelen in plaats van denken

Niet alle emoties hoeven direct opgelost te zijn. Wees lief voor jezelf door niet anders te willen zijn, maar gun jezelf de tijd te doorvoelen wat je voelt. We zijn niet perfect! Het lichaam is af en toe zwak, moe of ziek en dus niet perfect.

Gedachtes beïnvloeden je gevoel. En deze gevoelens beïnvloeden vervolgens weer je gedrag. Je kunt je dus wel voorstellen dat pessimistische gedachten leiden tot onaangename gevoelens en optimistische gedachten tot prettige gevoelens. En wanneer je een optimistische kijk hebt zet dit eerder aan tot actie, terwijl je met een pessimistische bril op vaak denkt dat het toch niets wordt.

Emoties en de invloed van jouw zelfbeeld

Jouw zelfbeeld bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt en oordeelt over jezelf, hoe je je opstelt naar anderen en welke keuzes je maakt in je leven. Zo kun je het beeld hebben dat je overal verantwoordelijk voor bent en ga je je overal mee bemoeien. Maar je kunt ook het idee hebben dat je niet goed genoeg bent, waardoor je je voortdurend onzeker voelt en je jezelf steeds gaat bewijzen.

Ook het maken van keuzes heeft alles te maken met emoties. De keuzes die je maakt worden vaak beïnvloed door je gevoelens.

Wil je…

 • jezelf beter leren kennen?
 • beter met emoties kunnen omgaan?
 • de rode draad ontdekken in je leven?
 • meer zinvolheid ervaren in het leven?
 • inzicht krijgen in de invloed van het verleden op jouw huidige leven?
 • weten waarom je steeds in dezelfde situaties terecht komt?
 • bepaalde emoties kunnen loslaten die verbonden zijn met het verleden?
 • een voortdurende onrust kwijt?
 • een andere richting geven aan je leven?

Jezelf leren kennen is belangrijk. Inzicht krijgen in jouw overtuigingen. Jezelf, maar ook anderen beter leren kennen. En emoties geven je dit zelfinzicht. Emoties vertellen jou hoe het met je gaat: waar je plezier aan beleeft, wat je verdrietig maakt, waar je je aan ergert, waar je bang voor bent en waar je jaloers op bent. Emoties vertellen je waar je gevoelig voor bent zoals afwijzing, kritiek of waardering. Ze zijn ons innerlijke kompas en helpen ons bij het maken van kleine en grote keuzes in je leven.

Emoties toelaten en durven voelen

Blijf je na het lezen van dit blog over emoties met vragen zitten? Of is er een gevoel bij je aangeraakt waardoor er emoties naar boven komen waar je geen raad mee weet? Heb je er behoefte aan om dit met iemand te delen? Laat het me weten en stuur je vraag via het contactformulier. Ik reageer zo snel mogelijk.

Vraag jij je af hoe jij emoties kunt leren voelen? Vind je het lastig om stil te staan bij jouw behoeften, je verlangens en je gevoel? Is dat iets wat je niet makkelijk doet? Kijk hoe ik je hierbij kan helpen: marijkewielink.nl

Of maak direct een afspraak in mijn agenda voor een gratis adviesgesprek waar we samen bespreken hoe ik jou hier bij kan helpen.