Blogs

Hoeveel moeite heb jij met loslaten?

“Leren loslaten, leren accepteren…!

Dat kan ik niet. Weet je wel hoe moeilijk dat is?”
Het is een van de meest besproken onderwerpen tijdens het coachtraject. Zo ook afgelopen week. Mijn cliënt kreeg als huiswerk tips mee om in kaart te brengen wanneer hij moeite had met loslaten. Met het accepteren van de situatie. Hij reageert direct: “loslaten is zo moeilijk! Ik kan dat niet. Ik wil dat het gaat zoals ik het wil.”

En wanneer ik met hem hierover doorpraat en hem vraag wat hij dan wil en wat dit alles met hem doet, dan komt hij tot de conclusie dat het hem veel stress oplevert. Hij maakt zich druk over het feit dat het niet gaat zoals hij het wil. Het geeft hem hartkloppingen, hij voelt zich gejaagd en hij wordt gefrustreerd. Allemaal symptomen van stress. De stress die hij juist niet meer wil…

Dus, vraag ik hem, wat heb je nodig om in die situatie te doen? Drijf je de situatie nog wat verder op door in je frustratie (boosheid) te blijven hangen of lukt het je om afstand te nemen en te reageren op een manier die tot rust brengt in plaats van nog meer spanning te bezorgen?

Accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest, heb vertrouwen in wat kan zijn. 

De dingen loslaten 

 • Hoe is het om iets los te laten waar je toch niets meer aan kunt doen?    ➢ Het is zoals het is. Als ik mezelf toesta dat te erkennen, kan ik het feit beter accepteren
 • Kan ik iets laten rusten?    ➢ Erken wanneer het genoeg is en verdere argumentatie of verbetering niet meer nuttig is.
 • Wanneer is het juist om iets te laten rusten?    ➢ Soms is er gewoon geen oplossing voor een probleem en de dingen hoeven niet altijd perfect te zijn.
 • Kan ik iemand accepteren zoals hij is?    ➢ Accepteer dat je niemand kunt veranderen, ook al doe je nog zo je bes
 • Kan ik mezelf accepteren zoals ik ben?    ➢ Begrijp dat jezelf accepteren eerder tot een verandering zal leiden dan zelfkritiek
 • Wat zou ik ondertussen moeten loslaten?    ➢ Wat draag je misschien al veel langer mee dan goed voor je is? Een overtuiging? Een ergernis? Een zelfbeeld?
 • Wat zou je kunnen loslaten?    ➢ Heb je echt alles nodig?
 • Zou je je niet vrijer voelen en meer ontspannen met minder dingen, activiteiten, verplichtingen?

Teleurstelling 

Wanneer iets niet gaat zoals jij het graag had gewild en in gedachten al voor je zag, dan ben je teleurgesteld wanneer het uiteindelijk niet zo gaat. Teleurstelling is een boeiend concept. Je hebt je een voorstelling gemaakt van iets en nu komt de werkelijkheid niet overeen met datgene waarvan jij dacht dat er zou gebeuren. Dit betekent dus dat je moet inzien dat voorstelling en realiteit dus ver uit elkaar liggen. En dan wordt er van ons verwacht dat je je schikt naar de omstandigheden. En dat is nou juist het punt: kunnen we dat altijd wel zo goed? Of gedragen we ons dan net als een kind : ‘maar ik wil het…’! Het moet wel gaan zoals je had verwacht. En je raakt gefrustreerd omdat het helaas níet gaat zoals jij het had gewild.

Gelukkig! Het goede nieuws is dat je kunt oefenen om rustiger te reageren. En dat laat ongetwijfeld positieve veranderingen zien. Emoties en de manieren van reageren zijn bewust te veranderen. Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zich door mentale training laten reguleren. Met een mooi woord heet dit ‘zelfgestuurde neuroplasticiteit’; dit betekent simpelweg dat de mens zijn hersenen bewust kan reorganiseren. Hoe oud je ook bent, je kunt leren om gericht een positieve psychische en emotionele gesteldheid te ontwikkelen.

Frustratiecheck (oefening) 

Kijk eens bij jezelf wat je persoonlijke momenten van frustratie zijn, de omstandigheden dus waarin je slecht kunt loslaten, waarin een deel van jou kennelijk gewoon niet wil inzien dat er op dat moment niets valt te veranderen?

Vul onderstaande regels eens in: 

 • Voor mij is het heel stressvol als….
 • Voorstellingen en verwachtingen die ik moeilijk kan loslaten…
 • Ik zou vooral graag rustiger willen reageren als…

Een van de belangrijkste regels bij het leren loslaten is wel de volgende. Ikzelf heb er veel aan gehad en ik heb geleerd, door dit toe te passen in mijn leven, dat loslaten bevrijdend werkt. ‘Laat los waar je geen controle op hebt.’
Het was voor mij een belangrijke eyeopener. En nog steeds ben ik dit aan het leren. En als het me dan lukt dan merk ik dat het heel bevrijdend werkt: het geeft rust. Én vrijheid. Want ik hoef er niets meer mee.

Er zijn 3 dingen van belang:

 • Dingen waar je volledige controle op hebt
 • Dingen waar je geen controle op hebt
 • Dingen waar je een beetje controle op hebt

Alle dingen waar je dus geen controle op hebt kun je loslaten. Daar hoef je niet meer over te piekeren of te wensen dat het anders was.
Zoals:
– de karakters van je familieleden
– de keuzes die zij maken
– verwachtingen van anderen
– het weer
– het verleden
– het gedrag van anderen
– wat anderen van je vinden of denken
– etc

Een volgende keer wanneer je merkt dat je gespannen of negatief wordt door een bepaalde gebeurtenis, vraag je aan jezelf: “Heb ik hier controle over?” Zo niet, laat het los. Zo ja, maak een plan om het probleem op te lossen. Heb je een beetje controle? Doe wat je kunt doen en erken dat je niet meer kunt doen dan dat.

Om los te laten moet je assertief zijn. Je moet nee durven zeggen tegen dingen die je niet wilt. Accepteren dat jij de regisseur bent van je leven en niet je ouders, je partner of je collega’s. En behalve assertiviteit heb je dus ook zelfkennis nodig. Loslaten betekent ook het beeld loslaten dat je van jezelf hebt of dat je zou willen hebben, maar dat niet klopt met de werkelijkheid. Veranderingen die je je steeds opnieuw voorneemt maar nooit realiseert, zijn daar een mooi voorbeeld van.

Neem nou Rosanne, een moeder met drie kinderen. Na een carrière als koekjesbakkende leesmoeder heeft ze nu een drukke baan als advocaat: ‘Ik heb het idee moeten loslaten dat ik het allemaal kan: én een fulltime baan hebben én drie kinderen én de perfecte moeder zijn. Als ik nu op school de lijst met zelf te maken hapjes zie hangen, vul ik zo snel mogelijk mijn naam in bij de plakjes komkommer. En als de komkommerplakjes al vergeven zijn, dan teken ik in voor pannenkoeken en haal ik een pak voorgebakken pannenkoeken in de supermarkt. Hoe graag ik het ook zou willen, ik bén gewoon niet meer de perfecte moeder die haar eigen pannenkoeken bakt.’

In mijn zoektocht naar loslaten kwam ik onderstaand gedicht tegen van Nelson Mandela. Een eyeopener: wijze woorden die duidelijkheid geven over wat loslaten nu echt is. Ik wil deze mail er mee afsluiten en ben benieuwd wat jij er van vindt?

Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt, het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan doen.
Loslaten betekent niet mijzelf afsluiten, het is het besef dat ik een ander niet kan beheersen. Loslaten betekent machteloosheid toegeven, wat betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.
Loslaten betekent niet in het middelpunt staan en alles beheersen, maar anderen toestaan hun eigen weg te gaan.
Loslaten betekent niet treiteren, schelden of ruzie maken, maar zoeken naar eigen tekortkomingen en die verbeteren.
Loslaten betekent niet alles naar eigen hand zetten, maar elke dag nemen zoals hij komt. Loslaten is niet spijt hebben van het verleden, maar erdoor groeien en leven in het hier en nu. Loslaten betekent niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn.
Loslaten betekent niet ontkennen, maar accepteren.
Loslaten betekent niet zorgen voor, maar geven om.
Loslaten betekent minder vrezen en meer beminnen.

Hartelijke groet,

Marijke

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Wat zijn we geneigd om onszelf steeds maar weer weg te cijferen. Want eigenlijk zeggen we steeds ‘ja’ terwijl we nee zouden willen zeggen. Maar we doen het niet. Waarom doen we het niet? Zijn we bang voor de gevolgen? Dat men jou niet meer ‘leuk’ zal vinden? Dat men...

Lees meer
Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Hoe doorbreek je een negatieve spiraal (negatief zelfbeeld) Herken jij dat… dat je in een negatieve spiraal zit? Dat je je somber voelt en niet meer weet hoe je er uit moet komen? Het lijkt wel of alles tegenzit! Een negatieve spiraal wordt vaak versterkt door...

Lees meer
Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Er is zo veel meer te voelen dan je denkt… ‘Hoe voel je je…?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen en ook niet aan onszelf. Vaak voelen we wel emoties, maar hebben moeite met dit toe te laten. Waarom? Omdat we bang zijn om onzeker over...

Lees meer
Chat openen
Stuur hier je bericht
Stel gerust hier je vraag. Ik reageer zo snel mogelijk.