Ik moet je iets bekennen…

Want… als je mij zou vragen om mijzelf te beschrijven, dan zou ik zeggen: vriendelijk, vasthoudend, hardwerkend en creatief. Maar ik denk niet dat zelfvertrouwen in mijn top 10 van woorden zou staan.

Waarom niet? Omdat ik vroeger dacht dat iemand met zelfvertrouwen alles durfde: vrijmoedig en flitsend. Nou, en dat ben ik dus absoluut niet!

Wel weet ik inmiddels dat zelfvertrouwen niet flitsend hoeft te zijn. En dat zelfvertrouwen meer iets is als innerlijke vastberadenheid i.p.v. uiterlijke bravoure.

Gelukkig kan ik nu wel zeggen dat ik een gezonde mate van zelfvertrouwen heb. En daarmee wil ik niet zeggen dat ik nooit meer twijfel en dat het mij soms nog steeds moeite kost om goed naar mijn gevoel te blijven luisteren. Ook moet ik soms nog steeds mijn angsten overwinnen om op nieuwe dingen af te stappen. En moet ik bekennen dat het ook wel eens fout gaat!

Maar zo ontwikkelde ik zelfvertrouwen en leerde ik om mijzelf te mogen zijn en vooral… om mijzelf serieus te nemen.

Wat is nou eigenlijk ‘zelfvertrouwen’!

Ik heb het woord opgezocht en kwam het volgende tegen:

  • Volgens Van Dale betekent zelfvertrouwen “het vertrouwen in de eigen kracht”
  • Wikipedia zegt het volgende: Zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde. Letterlijk betekent het “het vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij kan of hoe diegene is”.

Eigenlijk is het dus een geheimzinnige eigenschap. Het is iets wat we allemaal graag willen hebben. Maar wat houdt het nou echt in?

Een andere definitie van zelfvertrouwen, die mij echt aanspreekt, is: Handelen vanuit vertrouwen dat je niet helemaal weet wat je doet, maar dat je een sprong in het diepe waagt. Met andere woorden… wat je doet is belangrijk, hoe je je voelt wanneer je het doet, doet er minder toe. Meer zelfvertrouwen krijg je door je onzekerheid te overwinnen.

Onthoud daarom het volgende:

  • Handelingen komen vóór gevoelens
  • Handelingen worden gestuurd door normen en waarden (dat waar je om geeft, wat belangrijk is voor jou)
  • Het proces is belangrijker dan het resultaat

Zelfvertrouwen komt voort uit hoe je geaard bent: weten wie je bent, wat belangrijk voor je is en hoe hard je ervoor hebt gewerkt.

Een connectie met je authentieke zelf kan je helpen de druk weg te nemen tijdens spannende situaties. Even een voorbeeld:

Toen Renate het glas hief tijdens het huwelijksfeest van haar zus, was ze enorm gespannen over het feit dat alle ogen op haar gericht werden. Ze was bang dat haar handen zouden trillen en haar stem het zou beven. Maar toen ze erbij stilstond, merkte ze dat indruk maken op alle tweehonderd gasten met een perfecte speech haar niet zo interesseerde. Wat ze wel belangrijk vond, was haar zus en nieuwe zwager te laten zien hoe ze om hen gaf en hoopte dat ze gelukkig zouden worden. Met dat in haar achterhoofd deed ze haar zegje tijdens de plechtigheid, zonder heel zenuwachtig te zijn. Zo bracht ze een welgemeende toost uit die de banden die zij het belangrijkst vond nóg steviger maakte.

Natuurlijk is twijfel aan jezelf niet altijd slecht. Soms is angst een signaal dat we onvoldoende zijn voorbereid op een grote presentatie of uitvoering. Door te oefenen wat je wilt zeggen en doen geeft je gedachten iets om op terug te vallen wanneer er veel druk op je ligt. Maar twijfel kan je ook vertellen dat je meer informatie nodig hebt… een andere richting moet inslaan of even gas terug moet nemen.

Helaas blijven we vaak te lang hangen in aarzelingen. Als je urenlang hebt geoefend, zou je actie moeten kunnen ondernemen zonder piekeren over wat er fout zou kunnen gaan en zonder angst voor de situatie.

Handvatten

Van nature voel ik me aangetrokken tot het helpen van mensen met angst. Die daar stress van ondervinden, omdat ze worstelen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of altijd twijfelen.

Juist als je weinig zelfvertrouwen hebt zal je je sneller zorgen maken, omdat je denkt dat je iets niet kunt. De angst krijgt de overhand. En de stress krijg je omdat je je afvraagt: ‘kan ik het wel?’ ‘zou het wel goed gaan?’ Dit leidt tot onzekerheid en tot lichamelijke klachten: fysiek en psychisch.

Het geeft mij voldoening mensen te leren in zichzelf te geloven. Hen iets te leren beheersen waar ze (doods)bang voor zijn en het dus uit de weg gaan: vermijding! De angst, twijfel en een gebrek aan zelfvertrouwen staat hen in de weg.

Maar weet één ding: je bent gelukkig heel normaal!

Want wanneer jij midden in een zelfvertrouwenscrisis zit, dan lijkt het of jij de enige bent die daarmee worstelt… ja toch?

En dat ieder ander alles durft!

Maar echt… je bent niet de enige!

Ik spreek regelmatig mannen en vrouwen die zich afvragen hoe ze hieruit moeten komen. Alsof het een vicieuze cirkel is waarin ze gevangen zitten. Met mijn traject ‘Sterker in je schoenen staan’ heb ik hen geïnspireerd en getransformeerd naar een situatie die wel werkt. Handvatten die ze dagelijks kunnen toepassen in hun leven.

Wil jij weten hoe dit in jouw situatie kan werken, boek dan nu een gratis telefonisch consult, zodat we kunnen kijken of mijn programma ook iets voor jou is.

Of lees hier meer over mijn programma ‘Sterker in je schoenen staan’.

Liefs, Marijke