Blogs

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Hoe doorbreek je een negatieve spiraal (negatief zelfbeeld)

Herken jij dat… dat je in een negatieve spiraal zit? Dat je je somber voelt en niet meer weet hoe je er uit moet komen? Het lijkt wel of alles tegenzit!

Een negatieve spiraal wordt vaak versterkt door negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Ze zitten in je geheugen gegrift. Als jij bijvoorbeeld gelooft dat men jou niet leuk vindt, dan gedraag jij je er ook naar. Je hebt de gedachte dat men jou niet aardig vindt en dat ze jou niet leuk vinden.

En in plaats van opgewekt en verwachtingsvol is jouw stemming dan ook vaak bedrukt en angstig. Misschien wel afwachtend. En in plaats van een gesprekje aanknopen ga je ergens in een hoekje staan en zit je wat op je telefoon te kijken… Je gedrag is minder gericht op mensen ontmoeten en contact maken en al snel zul je bevestigd worden in je negatieve overtuiging: zie je wel, ik ben niet leuk! Die gedachte gaat waarschijnlijk samen met andere negatieve gedachten over jezelf. En zo blijf je rondcirkelen in de negatieve spiraal.

Wat nou als jouw gedachten vaker negatief zijn dan positief? Dat je geen goed gevoel hebt van jezelf? En dat dit jouw dagelijkse leven beïnvloed?

Een negatief zelfbeeld

Mensen met een negatief zelfbeeld hebben vaak het probleem dat ze teveel nadenken en daardoor gaan piekeren:

  • Wat zullen ze wel niet van me denken?
  • Ik weet zeker dat ik het niet kan
  • Ik ben niet aantrekkelijk
  • Ze vinden me vast waardeloos
  • Ik kan niet met nieuwe mensen omgaan
  • Geen wonder dat niemand van me houdt…

Weet je waar dat negatieve gevoel vandaan komt? Juist ja, van je gedachten. Doordat jij iets denkt (over jezelf) ontstaat er een gevoel. Je denkt negatief en voelt je somber. Je wilt je goed voelen maar het is zo lastig om dat gevoel te veranderen. Maar, onthoud dit goed: JIJ BENT NIET JOUW GEDACHTEN! Neem deze gedachten niet serieus.

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je jezelf lostrekken uit die negativiteit? Hoe kom je weer in een positieve flow?

Mijn vraag aan jou: hoe kijk je naar jezelf? Hoeveel zelfliefde heb jij? (check vooral ook mijn Boost!-gids even). Om te ontdekken waar dit negatieve gevoel vandaan komt, is het dus belangrijk om jezelf te kennen. Door zelfkennis krijg je inzichten in wie je bent en waarom je doet wat je doet. Je wordt je bewust van jouw gedrag, ook op anderen. Belangrijk ook dat jij jezelf accepteert. Je bent oké! Je bent een prachtig mens.

Laat negatieve gedachten niet meer toe en zeg tegen jezelf:

  • Ook al vind ik mezelf niet aantrekkelijk, ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik heb mezelf lief. Ik ben goed zoals ik ben.
  • Ook al vind ik mezelf waardeloos, ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik heb mezelf lief. Ik ben goed zoals ik ben.
  • Ook als denk ik dat ik het niet kan, ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik heb mezelf lief. Ik ben goed zoals ik ben.

En door een positiever beeld van jezelf ga je meer positieve dingen zien, waardoor jouw stemming ook beter wordt. Daardoor wordt je moediger en ga je dingen uitproberen. En zo doorbreek je de negatieve spiraal.

Weet en onthoud dat niemand perfect is. We hebben allemaal onze onzekere momenten. Denk je dat ik altijd zeker ben van mezelf? Echt niet! Ik vraag regelmatig bevestiging van anderen, omdat ik twijfel of ik het wel goed doe. En om volop in de picture te staan is ook niet echt mijn ding. Maar ik weet van mezelf dat dit zo is en dit betekent niet dat ik daardoor minder ben dan een ander. Ik accepteer dat het zo is. Ik heb geleerd het als een uitdaging te zien.

En ik wil je daarbij helpen! Want door te oefenen ga je ontdekken wie je bent. Doe je mee? Het is helemaal gratis. Je ontvangt de eerste module van mijn cursus ‘Worden wie je bent’ waar je gaat nadenken over welke gedachten jou bezighouden, welke stemmen in je hoofd (jouw ‘ikken’ – subpersonen) jou tot negatief denken aanzetten, maar je leert ook te kijken naar de mooie momenten in je leven en ik laat je nadenken over wat jou gelukkig maakt.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf leert accepteren. Hoe gaaf is dit? Wil jij dit ook? Het is een gratis investering in jezelf, die je alleen wat tijd kost. Neem die tijd, want als ik heel eerlijk ben… vaak wéten we al een hoop, maar doen we er weinig mee.

Ja, dit gun ik mijzelf!

 

STUUR MIJ DE GRATIS MODULE

 

Dus vraag jezelf eens af: wat gun ik mezelf? Of eigenlijk beter nog: waarom zorg ik wel goed voor X (mijn werk/bedrijf, kinderen, partner of andere naasten), maar eigenlijk niet zo goed voor mezelf?

Een mooie vraag om over na te denken vandaag!

Hartelijke groet, Marijke

www.marijkewielink.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Wat zijn we geneigd om onszelf steeds maar weer weg te cijferen. Want eigenlijk zeggen we steeds ‘ja’ terwijl we nee zouden willen zeggen. Maar we doen het niet. Waarom doen we het niet? Zijn we bang voor de gevolgen? Dat men jou niet meer ‘leuk’ zal vinden? Dat men...

Lees meer
Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Er is zo veel meer te voelen dan je denkt… ‘Hoe voel je je…?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen en ook niet aan onszelf. Vaak voelen we wel emoties, maar hebben moeite met dit toe te laten. Waarom? Omdat we bang zijn om onzeker over...

Lees meer
Wat stress al niet kan veroorzaken…

Wat stress al niet kan veroorzaken…

Hoe belangrijk is jouw gezondheid en welzijn voor jou? Stel je voor... ...dat je na je werk en al je andere verplichtingen nog energie over had; ...dat je nog puf had om leuke dingen te ondernemen; ...dat je een ‘uitknop’ in je hoofd had, waarmee je piekergedachten...

Lees meer
Chat openen
Stuur hier je bericht
Stel gerust hier je vraag. Ik reageer zo snel mogelijk.