Blogs

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Wat zijn we geneigd om onszelf steeds maar weer weg te cijferen. Want eigenlijk zeggen we steeds ‘ja’ terwijl we nee zouden willen zeggen. Maar we doen het niet. Waarom doen we het niet?

Zijn we bang voor de gevolgen? Dat men jou niet meer ‘leuk’ zal vinden? Dat men jou dan niet aardig vindt? En dus toveren we maar weer een glimlach op ons gezicht en zeggen ‘ja prima’ of ‘is goed’ als je collega onverwacht aan je bureau staat en vraagt of jij een deel van het project van haar wil overnemen; de buurvrouw vraagt of je op haar verjaardag komt en tot overmaat van ramp belt een moeder van school jou op en vraagt of je luizenmoeder wilt zijn… En dat, terwijl je eigenlijk voelt dat je geen tijd, energie of zin hebt!

Je krijgt het gevoel dat mensen over je heenlopen… dat je wordt ‘gebruikt’ als deurmat! Dat is toch niet wat je wilt? Toch doen we het, omdat we de relatie met de ander graag goed willen houden. En je hebt minder schuldgevoel. Het risico op een onplezierige reactie van de ander ga je uit de weg en daarom zeg je ‘ja’! Want stel dat je ‘nee’ zou zeggen…!

Dus vervul je liever andermans behoeften ten koste van jezelf. Een neerwaartse spiraal, die ermee eindigt dat je te moe bent om voor wie ook te zorgen, laat staan voor jezelf. En je hebt al helemaal geen puf meer om in te gaan op leuke verzoeken.

Waarom is nee zeggen zo moeilijk terwijl het ons zoveel kan opleveren? Bijvoorbeeld een heleboel tijd. Als je te veel werk aanneemt of teveel afspraken buiten de deur hebt en altijd maar ‘ja’ zegt, dan zeg je dus nee tegen je eigen gezondheid. Nee zeggen tegen quality time met je partner of kind, nee tegen je nachtrust. Zaken die misschien eigenlijk wel heel belangrijk voor je zijn.

Gelukkig kan je van nee zeggen een goede gewoonte maken. De eerste stap is dat jij je er van bewust wordt dat je nee mag zeggen. Dat je dus voor jezelf mag kiezen. We zijn onze drijfveren kwijtgeraakt… wat vinden we belangrijk in ons leven? Wat zijn onze waarden?

We hebben een onbevredigende behoefte aan erkenning en waardering, bezit, macht en aanzien nodig uit angst niet te kunnen voldoen aan de eisen die we onszelf opleggen. Het onvermogen om tevreden te zijn en ons veilig te voelen. Dus gaan we maar door. En hierdoor kunnen we niet meer genieten en hebben we moeite met gelukkig te zijn. En dat is een gemis.

Nee zeggen moeilijk? Het antwoord hiervoor is zelfcompassie. Stilstaan en je bewust worden wat jouw drijfveren zijn. Zelfcompassie is het vermogen om rust te vinden te midden van de drukte, chaos en onzekerheid. En dit kunnen we bereiken door mildheid voor onszelf te ontwikkelen. We hebben allemaal behoefte aan erkenning, veiligheid en ontspanning. Het is de kunst om deze drie behoeften in balans te brengen.

Wat betekent eigenlijk compassie. Volgens het woordenboek betekent het ‘mededogen’. Meevoelen met de ander, de ander aanvoelen. Warmte, zorgzaamheid en de behoefte om de ander te helpen of te steunen.  Het betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt aan anderen als ze fouten maken of tegenslag ondervinden in plaats van de veroordelen.

Bij zelfcompassie is dit alles dus op jou van toepassing. Mededogen hebben voor jezelf en begrip en vriendelijkheid wanneer je een fout maakt of tegenslag ondervindt. Niet veroordelend. Jezelf dus accepteren zoals je bent. Je ervaart dat je goed genoeg bent zoals je bent. Nee zeggen wordt makkelijkere wanneer je je eigen intenties (drijfveren / waarden) helder hebt. Wat jij dus belangrijk vindt in jouw leven. Als je je daaraan committeert, zal het moeilijk zijn voor anderen om jou daar vanaf te brengen.

Je hoeft jouw ‘nee’ niet uit te leggen. Je bent geen verklaring verschuldigd. ‘Nee’ is een complete zin. Je hoeft jezelf niet te rechtvaardigen. Je hebt gewoon recht om nee te zeggen.

‘Nee, ik wil niet uitgaan want ik voel me moe’

‘Nee, ik wil die klus niet aannemen’

‘Ik had eerder ja gezegd en daar kom ik op terug. Ik zeg alsnog af omdat ik het nodig hebt om thuis te blijven’

Hetzelfde geldt voor je grenzen aangeven: ken en communiceer je waarden. Dus datgene wat jij belangrijk vindt. Als op tijd zijn voor jou een waarde is, dan kan je dit ook letterlijk zo benoemen: ‘we kletsen een andere keer verder, want het is al laat’. “Het is al laat” toont de waarde van op tijd zijn. “dus we kletsen een andere keer verder” is het gedrag dat hierdoor makkelijk uitgevoerd kan worden.

Dingen met tegenzin doen is een van de ergste dingen. Het berooft je van jouw tijd en het kost je energie. Negatieve energie. Dat betekent ook dat je mensen moet teleurstellen waardoor jij je schuldig gaat voelen. Maar bedenk dan dat alles wat de moeite waard is, moeite kost. Wees dus niet bang om knopen door te hakken. Voor jezelf te kiezen. Het is goed voor je en verbetert je levenskwaliteit.

Bedenk dat jij niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens van de ander! Je bent er niet om in de behoefte van de ander te voorzien. Onthoud dat. Hoe meer je oefent met nee zeggen, hoe gemakkelijker het is om dit in te zien.

Wil jij beter voor jezelf opkomen? Nee zeggen zonder schuldgevoel? Je assertiviteit vergroten?

In mijn verkorte traject “sterker in je schoenen staan” leer je minder te pleasen en meer voor jezelf op te komen. Aan de hand van oefeningen en door het inzetten van methodieken ga je ervaren hoe het voelt om duidelijk te zijn en niet over je heen te laten lopen. Assertiever te worden.

Je leert bijvoorbeeld:

  • Nee zeggen tegen die extra klus op je werk.
  • Maar ook: ja zeggen als je iets juist graag wil doen.
  • Een verjaardag cancelen omdat je gewoonweg geen zin hebt (dat hoef je er heus niet letterlijk bij te zeggen).
  • Bij je standpunt blijven, ook al vindt de ander dat niet leuk
  • Niet de hele tijd ‘sorry’ zeggen, want het spijt je heus niet zo vaak.
  • Iets doen wat je graag wilt, maar eigenlijk niet durft
  • Helder formuleren zonder te stamelen (vooraf oefenen mag) en niet te zacht praten – maar jezelf ook niet overschreeuwen.
  • De ander vertellen wat je dwars zit vanuit je eigen ervaring (voor mij voelt het…) en zonder dat te bagatelliseren als de ander heftig reageert.

Het levert je veel op. Je relaties worden er beter van. Je wordt serieus genomen, krijgt respect en mensen houden rekening met je. En dat is goed voor je zelfvertrouwen, je gevoel van eigenwaarde: het maakt je sterker en zelfbewuster waardoor je sterker in je schoenen staat.

Kortom: door te leren voor jezelf op te komen verloopt je leven veel meer zoals je zelf wilt.

Lees hier de ervaring van Carin Jansen uit Rijssen:

Al lange tijd worstelde ik met mijzelf accepteren zoals ik ben. Ik was erg onzeker, deed me voor als muurbloem en dacht dat iedereen het beter kon/wist dan ik. Daarnaast legde ik de lat extreem hoog en moest alles tot in perfectie geregeld worden, uiteraard zonder hulp van iemand. Door het coachtraject realiseerde ik me dat ik er mag zijn, met mijn eigen gaven en talenten. Ik loop niet meer op mijn tenen en vraag hulp, indien nodig. Verder lukt het me beter om mijn gevoelens en emoties te delen. Marijke heeft me weer laten stralen. Door haar luisterende oor, gerichte vragen en aangeboden technieken. Marijke straalt rust en vertrouwen uit, waardoor ik mezelf durfde zijn. Ondanks een enkel dipje zijn er zoveel mooie dingen aan het gebeuren. Ze heeft me een heel aantal zetjes in de goede richting gegeven. Zonder haar was het niet gelukt om te komen waar ik nu ben!

Het verkorte traject bestaat uit 4 sessies waar we jouw drijfveren, jouw kernwaarden in kaart gaan brengen. We doen oefeningen vanuit de praktijk: waar en wanneer loop je vast? Deze gebeurtenissen gebruiken we om te oefenen. Je krijgt handvatten om ze in de praktijk toe te passen. Zo wordt het voor jou heel toepasbaar en leer je hoe je op een prettige manier voor jezelf kunt opkomen.

Kijk op https://www.marijkewielink.nl/coaching-bij-faalangst-en-onzekerheid/ of meld je direct aan voor een traject via de contactpagina.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Hoe doorbreek je een negatieve spiraal (negatief zelfbeeld) Herken jij dat… dat je in een negatieve spiraal zit? Dat je je somber voelt en niet meer weet hoe je er uit moet komen? Het lijkt wel of alles tegenzit! Een negatieve spiraal wordt vaak versterkt door...

Lees meer
Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Er is zo veel meer te voelen dan je denkt… ‘Hoe voel je je…?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen en ook niet aan onszelf. Vaak voelen we wel emoties, maar hebben moeite met dit toe te laten. Waarom? Omdat we bang zijn om onzeker over...

Lees meer
Wat stress al niet kan veroorzaken…

Wat stress al niet kan veroorzaken…

Hoe belangrijk is jouw gezondheid en welzijn voor jou? Stel je voor... ...dat je na je werk en al je andere verplichtingen nog energie over had; ...dat je nog puf had om leuke dingen te ondernemen; ...dat je een ‘uitknop’ in je hoofd had, waarmee je piekergedachten...

Lees meer
Chat openen
Stuur hier je bericht
Stel gerust hier je vraag. Ik reageer zo snel mogelijk.