Rust in je hoofd

Een hoofd vol stress en onrust is niet fijn. Het zorgt ervoor dat je de focus kwijtraakt bij de dingen die je aan het doen bent, maar het zorgt ook voor piekeren en slecht slapen. En voor nog veel meer klachten waarvan we niet direct aan stress denken.

Maar het zijn stresssignalen van je lichaam: STOP! Doe het even rustiger aan.

In ons drukke bestaan nemen we helaas nog maar nauwelijks de tijd om uit te rusten, op te laden en te zien of we nog wel met de juiste dingen bezig zijn. Dat gaat ten koste van ons geluk en (werk)plezier.

Wanneer er voldoende afwisseling is tussen inspanning en ontspanning, kan stress geen kwaad. Maar is er voortdurend spanning, dan heeft het lichaam te weinig tijd om te herstellen en raakt uitgeput. Het stressmechanisme in ons lichaam ‘slaat op hol’ en krijgt niet de kans om te resetten. Overspannenheid en uiteindelijk burn-out kan dan het gevolg zijn.

Stressklachten

Welke klachten krijg je bij stress, overspannenheid en burn-out?

  • Je hebt voortdurend een gejaagd gevoel
  • Je bent vaker ziek (ontregeld immuunsysteem)
  • Je voelt je vaker somber; het leven heeft minder kleur
  • Je voelt je angstig en/of hebt last van paniekaanvallen
  • Je hebt last van negatieve gedachten
  • Je hebt allerlei lichamelijk klachten die je niet kunt verklaren
  • Je krijgt last van slaapproblemen (piekeren/malen)
  • Je wordt vergeetachtig en hebt last van concentratieverlies
  • Je gedrag is impulsiever
  • Door de spierspanning krijg je pijnlijke en stijve spieren

Misschien herken je bij jezelf al de signalen van stress. Of misschien wordt je door dit te lezen wakker geschud en herken je enkele klachten bij jezelf.

Wat het ook is, realiseer je dat je er nu nog wat aan kunt doen, om erger te voorkomen. Zorg voor rust in je hoofd.

Minder moeten

Zo ook bij Marlies, een jonge moeder.

“Ik voel constant de druk van moeten…” Ze slaakt een diepe zucht en geeft aan dat ze het niet meer weet… dat ze zo moe is van alles!

Marlies heeft een drukke en verantwoordelijke baan, doet naast haar werk een studie en heeft een gezin met 2 jonge kinderen. Daarnaast heeft ze ook een druk sociaal leven. En ze verteld mij dat dit leven haar gestrest maakt. Ze voelt zich al lange tijd moe en opgejaagd en merkt dat ze geen overzicht meer heeft. “Ik heb altijd het gevoel dat er nog iets moet…”

En ik… ik vraag haar het hemd van het lijf. Over haar werk, haar studie, haar thuissituatie en de sociale contacten. Ik wil alles weten. Onderbreek haar als het nodig is en vraag maar door. Dat is mijn vak.

Ondertussen maak ik aantekeningen en ontstaat er een rode draad! En die is confronterend! We komen tot de ontdekking dat zij al het moeten zelf in stand houdt. Vanuit haar perfectionisme en het zo graag goed willen doen om anderen te kunnen laten zien dat ze dit kan. Ze ziet in dat ze haar grenzen niet aangeeft en dat ze overal maar ja op zegt. En dat zij zichzelf daarbij vergeet…

Emoties

Allerlei emoties komen er los en ze heeft tijd nodig om het tot zich door te laten dringen en beseft dat ze niet ver van een burn-out af zit. Gelukkig is zij niet té laat en kunnen we direct stappen gaan zetten.

Ik spreek met haar af om de volgende sessie haar energievreters in kaart te brengen. Maar ook de energiegevers en rustbrengers. Die zijn zeker zo belangrijk.

Ze gaat naar huis met een hoofd vol allerlei gedachten. Maar…. zoals ze mij een paar dagen later appt “ik zie weer een lichtpuntje aan de horizon… dat heb ik lange tijd niet gehad. Ik wil er achter komen hoe ik dit het hoofd kan bieden”.

Inmiddels (we zijn 6 maanden verder) is ze klaar met haar traject. Er is veel besproken, het was een proces van inzichten en bewustwording; van oefenen en nog eens oefenen. En nu is zij zover: ze heeft radicaal gebroken met haar ‘oude leven’. Ze maakt heel bewust tijd vrij voor me-time: om weer op te laden. Om leuke dingen te kunnen doen met de kids en weer echt te kunnen genieten. Zonder druk, met liefde voor zichzelf.

Marlies uit haar dankbaarheid in de mail, waarbij ze aangeeft dat ze er nog niet helemaal is, maar… “naast het feit dat ik nu veel meer tijd vrij maak voor mijn gezin, wat ik zo waardevol vind, maar ook voor mijzelf om op te laden, heb ik ook zoveel over mij als persoon geleerd. Zelfkennis en zelfreflectie toepassen… ik had er over gehoord, maar het deed me niet zoveel. Ik heb mijzelf zo leren kennen! Ik heb weer rust in mijn hoofd. Zo waardevol en zo dankbaar Marijke, dat jij me hier bij hebt geholpen! Het was me zonder jou nooit gelukt!”

Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?

Wil je weten of ik jou kan helpen door samen te kijken naar jouw situatie? Hoe jij stap voor stap weer grip krijgt over jouw leven?

Maak een afspraak voor een gratis consult waarin we samen bespreken of mijn programma iets voor jou is. Om te zorgen voor rust in je hoofd.

Maak hier een afspraak rechtstreeks in mijn agenda

Of kijk op mijn website voor meer informatie www.marijkewielink.nl