Blogs

Zelfliefde: de sleutel naar geluk

Stress

Wanneer was jij voor het laatst ontspannen, kalm en tevreden? Wanneer was je voor het laatst langere tijd gelukkig: vrolijk, opgewekt, vitaal?
Chronische stress is een veelvoorkomend probleem. Er is vaak onvoldoende balans tussen (in)spanning en ontspanning. En vaak ligt de bron van stress in onszelf: we zijn kritisch en stellen hoge eisen aan onszelf. Vanuit ontevredenheid en de angst voor kwetsbaarheid jagen we maar door. We willen zo graag voldoen, maar ervaren zo weinig blijvende voldoening. Als er iets is wat we nodig hebben, dan is dat zelfliefde.

Zelfliefde, zelfcompassie

Zelfvertrouwen en dus het vermogen tot zelfliefde  (zelfcompassie) levert een sterke bijdrage aan geluk. Wanneer we ons kwetsbaar mogen opstellen en niet perfect hoeven te zijn, komt er weer ruimte voor geluk, plezier en spel.

De belangrijkste boodschap voor vandaag wil ik je hier meegeven: we vinden te midden van alle drukte en chaos pas echt geluk en ontspanning wanneer we leren om onszelf te accepteren zoals we zijn. Een hele mond vol… 😊, maar het betekent dat je ervaart dat je goed genoeg bent zoals je bent en dat je je angst voor kwetsbaarheid leert overwinnen. En wat je daarvoor nodig hebt is zelfcompassie, ook wel zelfliefde genoemd.

Om misverstand te voorkomen wil ik hierbij wel opmerken dat stress niet per definitie ongezond is. Vooral bij dreigend gevaar is het van belang dat ons lichaam een signaal krijgt en wij tot actie overgaan. Dit is ‘gezonde stress’. De reactie die ‘gezonde stress’ in ons lichaam opwekt stelt ons in staat om met uitdagingen en reële bedreigingen om te gaan.

Er is ook niets mis met hard werken en je inzetten voor uitdagende doelen. Ook hoef je niet je ambities los te laten. Het is juist heerlijk om je talenten te ontwikkelen en in te zetten, zeker als je ook bereid bent te leren van de fouten die je maakt. Dit geeft je juist voldoening en plezier waardoor je tevreden kunt zijn en je rust kunt vinden. Maar wanneer het harde werken en je gedrevenheid voortkomen uit zelfkritiek en een gevoel van tekortschieten en van ‘moeten’, dan ontbreekt het je aan plezier hebben en aan vitaliteit, waardoor je moeite hebt met ontspannen. Je bent dan aan het einde van de dag moe en uitgeput.

Ben je het zat om altijd het gevoel te hebben dat het nooit goed genoeg is? Dat je altijd op je hoede moet zijn en jezelf moet beschermen?
Zelfkritiek kan dus een bron zijn van chronische stress. Hieronder geef ik je een overzicht van een aantal mogelijke signalen. Kruis voor jezelf eens aan welke signalen jij bij jezelf herkent:

 • Moeite om tevreden te zijn
 • Jezelf naar beneden halen
 • Het gevoel dat je niet voldoet
 • Het gevoel dat je beter kan en moet
 • Het altijd druk hebben
 • Het gevoel dat je onder druk staat
 • Negatieve gedachten over jezelf hebben
 • Vaak teleurgesteld zijn in jezelf
 • Klagen over je omstandigheden
 • Vergelijken met anderen
 • Altijd bezig zijn met het resultaat
 • Geen plezier hebben in de dingen die je doet
 • Fouten uitvergroten
 • Bang zijn dat je het niet goed doet

Mijn verhaal

Jaren geleden werd ik hier zelf mee geconfronteerd. Ik was altijd druk, vooral op mijn werk. Ik werkte toen als kantoormanager en had verschillende taken zoals financieel beheer, P&O en alle lopende zaken binnen een kantoor. Een echt manusje van alles. Vanuit directie werd er ook veel een beroep op mij gedaan en ik dacht dat ik dat ook allemaal moest kunnen. Want ja, dat werd van mij verwacht, dacht ik… Ik werkte keihard en nam zelfs werk mee naar huis. Want anders kwam het niet klaar. Voor mijn gevoel was ik ook de enige die dit kon, dus delegeren… ho maar. Die tijd had ik veel last van hoofdpijn en nek- en schouderklachten (gek he… ☹). En naarmate de maanden verstreken kreeg ik ook last van mijn rug. Ik merkte dat ik kortaf werd en snel geïrriteerd was.

Bovenstaand lijstje met signalen was voor mij de trigger waardoor mijn ogen open gingen. Het viel allemaal op z’n plek. Want ik kon 9 van de 14 signalen aankruisen. Via mijn werk ben ik toen in contact gekomen met een coach die mij stap voor stap liet inzien waar het bij mij fout ging. Ik wilde alles zelf doen, maar gelijktijdig klaagde ik dat ik het zo druk had. Had totaal geen plezier meer in het werk wat ik deed en was erg teleurgesteld in mezelf en anderen. Het gevoel dat je constant onder druk staat en moet presteren, was elke dag aanwezig. Mijn coach legde de vinger op de zere plek. En op het moment dat ik me er van bewust werd ben ik mijn leven gaan veranderen.

Wat een bevrijding… en helaas, dat was echt niet van de ene op de andere dag. Nee, dat heeft maanden geduurd. Maar elke stap die ik nam, was een stap vooruit. Ik zag in wat er in mijn leven fout ging en wat ik zelf in stand hield. Door mijn coachtraject heb ik geleerd wie ik werkelijk ben en wat mijn kwaliteiten en talenten zijn, maar ook mijn valkuilen. En juist dat laatste was erg belangrijk voor mij. Ik leerde eerst voor mijzelf te zorgen, zodat ik daarna ook voor anderen kon zorgen en mezelf daar niets mee tekort deed. Tjonge, wat was dat fijn. Ik kon weer genieten van de kleine dingen, zoals een kopje koffie drinken in de zon, of gewoon een fijne wandeling tussen de middag. Ik nam er de tijd voor, ook als ik eigenlijk dacht dat het niet kon. Zo leerde ik te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en leerde ik dat ik het waard was. Het gaf me rust en daardoor werd ik ook weer een leukere collega, partner en moeder. En nog steeds pluk ik hier de vruchten van, door tijd te nemen voor mijzelf en door plezier te maken en te genieten.

Niet altijd heb ik vertrouwen
Ben ik opgewekt en blij
Maar stap voor stap
Hou ik elke dag
Een beetje meer
van mij

Zelfinzicht

Zou jij ook graag weer eens heerlijk willen genieten van ontspanning en kalmte en tevredenheid willen ervaren? De waardering voor jezelf en anderen willen voelen?

Begin dan eens met een paar korte vragen te beantwoorden voor meer zelfinzicht:

 • Van welk compliment ga jij stralen?
 • Waar wordt jij blij van? Let er vandaag eens extra op!
 • Waar ben je het meest trots op?
 • Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
 • Emoties zeggen iets over jezelf. Waar wordt jij boos van? Of verdrietig? Waar heb je dan eigenlijk behoefte aan?

Gebruik de tips in mijn BOOST!-gids die je helpen om meer van jezelf te gaan houden waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Zo leer je om voor jezelf op te komen, om je grenzen aan te geven. Je leert dat jij goed genoeg bent: je bent waardevol! Je leert te houden van jezelf en je mag zijn wie je echt bent. Kortom: je leert jezelf te accepteren zoals je bent; inclusief je tekortkomingen.

Ik gun het jou ook om helemaal jezelf te zijn. Laat jezelf zien! Jouw mooie ik!

Wil jij jezelf ook beter leren kennen? Leren luisteren naar de signalen? En wil je graag mijn hulp?  Neem dan contact met mij op via hallo@marijkewielink.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Oefff… wat is ‘nee’ zeggen toch moeilijk!

Wat zijn we geneigd om onszelf steeds maar weer weg te cijferen. Want eigenlijk zeggen we steeds ‘ja’ terwijl we nee zouden willen zeggen. Maar we doen het niet. Waarom doen we het niet? Zijn we bang voor de gevolgen? Dat men jou niet meer ‘leuk’ zal vinden? Dat men...

Lees meer
Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Hoe doorbreek je een negatieve spiraal (negatief zelfbeeld) Herken jij dat… dat je in een negatieve spiraal zit? Dat je je somber voelt en niet meer weet hoe je er uit moet komen? Het lijkt wel of alles tegenzit! Een negatieve spiraal wordt vaak versterkt door...

Lees meer
Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Er is zo veel meer te voelen dan je denkt… ‘Hoe voel je je…?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen en ook niet aan onszelf. Vaak voelen we wel emoties, maar hebben moeite met dit toe te laten. Waarom? Omdat we bang zijn om onzeker over...

Lees meer
Chat openen
Stuur hier je bericht
Stel gerust hier je vraag. Ik reageer zo snel mogelijk.